Onur Dönmezer, İskenderun Blog'a röportaj vererek Duygu Ungan'ın sorularını cevaplandırdı.
ÖZEL RÖPORTAJ: Bölge Ekonomisi “DASİFED Ticaret Köprüsü” ile Hareketleniyor.
Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye illerini kapsayan bölgede faaliyet gösteren DASİFED’in Genel Sekreteri Onur DÖNMEZER ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Hatay İş Dünyası’nın genç ve başarılı Genel Sekreteri Onur DÖNMEZER, federasyona bağlı dernekleri ve üyeleri arasında iş ağı oluşturdukları “Ticaret Köprüsü” etkinliği ile ilgili hazırladığımız sorularımıza cevap verdi.
Onur Bey bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Tabii ki memnuniyetle. Doğma büyüme Antakyalı’yım. İlköğretim ve lise eğitimimi Antakya’da tamamladım. Mersin Üniversitesi Turist Rehberliği bölümünden mezun olduktan sonra Beyaz Rusya’ya gittim, orada dil eğitimi aldım. Ardından Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünü bitirdim. Halen Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans eğitimimi devam ettirmekteyim.
Kariyerimde kısa sürede farklı sektörlerde tecrübelerim oldu. Üniversite yıllarında turizm sektöründe çalıştım. Üniversiteden sonra Hatay Büyükşehir Belediyesi’nde çalışmaya başladım. Oradan ayrıldıktan sonra DASİFED Genel Sekreteri olarak bir iş dünyası örgütünde kariyerime devam ediyorum.
İş hayatımın yanı sıra; lise yıllarında gençlik koluna katıldığım Atatürkçü Düşünce Derneği’nin daha sonra Hatay şubesi Yönetim Kurulu Üyesi oldum. Yine genç yaşta atıldığım siyasette uzun yıllar CHP Gençlik Kolları’nda aktif çalıştıktan sonra bir dönem ana kademede CHP Hatay İl Yöneticiliği de yaptım.
Örnek gösterilecek bir başarı hikâyeniz var mı? Siz de genç yaştaki tecrübelerinize dayanarak kariyer planlaması yapan gençlere neler önerirsiniz?
Aslında küçükte olsa birden fazla başarı hikâyem var. Bunlardan birisi iş hayatımda ilk kez kamu sektörü tecrübesi edindiğim Hatay Büyükşehir Belediyesi’nde çalıştığım süreçti. Kısaca anlatacak olursam; ben Büyükşehir Belediyesi’nde önce Özel Kalem’de personel olarak çalışmaya başladım. Belediyelerde genelde üstteki müdür ya da amir ne talimat verirse onu yaparsın, bu bir anlamda ‘sadece sana söylenileni yap, başka bir şeye karışma’ anlayışı. Ben hiçbir zaman üstteki müdürün bana görev vermesini beklemedim, hep kendim bir şeyler yapmak, üretmek istedim. Çünkü bir yerel yönetim hizmetinde çalışıyorsun ve çalıştığın yer senin memleketin; benim de hayattaki en büyük gayem memleketime ve vatanıma nitelikli hizmet olduğu için bu şansı Hatay BŞB’de bulmuştum ve durmadan yorulmadan bunu yerine getirmem gerekiyordu. Ayrıca hiçbir zaman bulunduğum konumu yeterli görmemişimdir, hep daha iyisini yapmam gerektiğini düşünerek hedefimde daima en üst konumlar olmuştur.
Bu gaye ile personel olarak başladığım Büyükşehir Belediyesi’nde tatil nedir bilmeden daima çalışarak, yeni şeyler üreterek, kamudaki hantal yapının alışılagelmiş uygulamalarının dışına çıkarak sorumluluklar üstlendim ve daha kamudaki ilk yılımda Büyükşehir Belediye Başkanı’nın talimatlarıyla farklı görevlerde bulunmaya başladım. Sıradan bir personel olmaktan kısa sürede çıkmış artık proje koordinatörlüğü yapan, etkinlikleri organize eden bir personel olarak daha fazla sorumluluk aldım. O aldığım sorumluluklar neticesinde başkan beni belediyenin Halkla İlişkiler Sorumlusu yaptı, bir süre sonra yetkilerimi daha da attırarak Genel Koordinatör görevine getirdi. Personel olarak başladığım belediyede genç yaşıma rağmen hızlı bir yükselişle tepeye çıkmıştım. Kariyer basamaklarını tek tek çıkmanın güzel bir örneğiydi bu.
Genç arkadaşlarıma önerim; eğitim sadece akademik değildir, hayatın her anı aslında bir eğitimdir. Her iş, her proje, her organizasyon ayrı bir tecrübedir. Hangi işi yapmak istiyorlarsa yapsınlar ama öncelikle daima bir hedefleri olsun. Bunlar kısa vadeli hedefte olabilir, uzun vadeli de olabilir. Bu hedefleri koyarken kendi potansiyellerini bilerek hareket etmek fakat yeniliğe açık olmak çok önemli, daima kendileri gibi olsunlar ve kendilerine güvensinler. O hedefe giderken başka karakterlere girmesinler, insan ne olursa olsun duruşunu bozmamalıdır. En önemlisi ise bir işi yapmak için birilerinin söylemesini beklemesinler, sorumluluk almaktan asla çekinmesinler. Sorumluluk alınan işte başarılı da olabilirsiniz, başarısız da, ancak sorumluluk alınmazsa başarı ihtimali hiç olmaz. Unutulmamalıdır ki bazen kaybetmek en büyük kazanç olabilir.
Federasyonunuza bağlı dernekler hangileridir? Derneklerle ilgili federasyon olarak planlamalar var mı?
Biz, Doğu Akdeniz Sanayicileri ve İş Adamları Federasyonu olarak Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinde yani TR63 bölgesinde faaliyet gösteren ve TÜRKONFED’e bağlı bir iş dünyası örgütüyüz. Federasyonumuza Antakya’dan HASİAD ve Hatay KAGİD, İskenderun’dan ATSİAD ve İSSİAD, Arsuz’dan ARİAD, Osmaniye’den OSSİAD ve İstanbul’dan TÜSİAD olmak üzere toplam 7 üye dernek vardır. Federasyon olarak en büyük amacımız derneklerimiz arası bölgesel birlikteliği sağlamak, derneklerimizin üyeleri arasında iş ağı kurmak, bölgemizin ekonomisine ve kalkınmasına katkı sağlamaktır. Derneklerimizin güçlenmesi bizim için çok önemli, çünkü federasyonu güçlü kılan derneklerdir. Bizim buradaki faktörümüz derneklere müdahale etmekten ziyade yönlendirici olmak ve derneklerimizle bağlı olduğumuz TÜRKONFED arasında bağlantıyı sağlamaktır. Bu çerçevede birbirinden farklı etkinlikler yapıyor, projeler üretiyoruz.
DASİFED’in federasyonlar arasında bir ilk olarak başlattığı ‘Ticaret Köprüsü’ etkinliğinin amacı nedir? Amaca ulaşıldı mı ve sürekliliği sağlanacak mıdır?
Moderatörlüğünü bizzat yaptığım DASİFED Ticaret Köprüsü etkinliği ile amacımız; bölgemizde ki iş insanlarının birbirlerini daha iyi tanımalarını sağlamak, iş insanları arasındaki işbirliğini arttırmak ve ticari ilişkileri geliştirmektir. “Speed networking” dediğimiz bu sistemde üyelerimiz farklı sektörlerde üretim ve hizmet alanları hakkında bilgi alışverişinde bulunuyorlar. Yani iş insanlarını ticaret ağlarını ve ortaklıklarını geliştirebilecekleri bir zeminde bir araya getiriyoruz. Bugüne kadar iki ticaret köprüsü etkinliği düzenledik. 1. Ticaret Köprüsü’nü ARİAD ev sahipliğinde Arsuz Gümüş Otel’de, 2. Ticaret Köprüsü’nü ise HASİAD ev sahipliğinde Antakya Anemon Otel’de gerçekleştirdik. Üyelerimizle daha sonra yaptığımız görüşmelerde, etkinliğin çok verimli olduğunu, bu sayede birçok yeni bağlantı kurduklarını ve bu etkinliğin sürekli yapılması gerektiğini dile getirdiler. Etkinliğin amacına ulaşıldığını gördüğümüz için ticaret köprülerini sürdüreceğiz. Önümüzdeki aylarda 3. Ticaret Köprüsü’ne Adana-Mersin bölgesindeki ÇUKUROVASİFED’i dâhil ederek, 2 komşu federasyon arasında daha geniş tabanlı yapmayı planlıyoruz.
Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ediyoruz. Tekrar görüşmek dileğiyle hoşça kalın.
Röportajın linki: https://www.iskenderunblog.com/bolge-ekonomisi-dasifed-ticaret-koprusu-ile-hareketleniyor/
Yorumlar
Yorum Gönder